روش مطالعه منابع آزمون, معماری, نظارت و اجرا

توضیحات و روش مطالعه مبحث دوم مقررات ملی ساختمان؛ نظامات اداری

مبحث دوم مقررات ملی در مورد نظامات اداری است و به شرح وظایف ناظر و مجری و طراح می‌پردازد. تشخیص سوالات این مبحث و کتاب قانون کمی دشوار است، بنابراین توصیه می‌شود مبحث دوم همزمان با کتاب قانون مطالعه شود. در حال حاضر آخرین ویرایش مبحث دوم مربوط به سال ۱۳۸۴ می‌باشد. بخش اول مبحث دوم به تعاریف می‌پردازد و لازم است تمامی بندها مطالعه شود. بخش بعدی شامل مجموع شیوه‌نامه‌های آئین‌نامه اجرایی مصوب ۱۳۷۵ و آئین‌نامه اجرایی ماده ۳۳ مصوب ۱۳۸۳ هیات وزیران “قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان” می‌باشد. از زمان تصویب قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان در سال ۱۳۷۴ و آئین‌نامه اجرایی آن در سال ۱۳۷۵، آئین‌نامه و شیوه‌نامه‌های متعددی در زمینه موضوعات مرتبط با اجرای آن‌ها وضع شده است. از محوری‌ترین آئین‌نامه‌های قانون مذکور آئین‌نامه اجرایی ماده ۳۳ قانون است که توسط یک گروه کارشناسی تهیه و پس از بررسی‌های لازم در تاریخ ۱۷/۰۴/۱۳۸۳ از تصویب هیأت وزیران گذشت.

بنابراین مبحث دوم مقررات ملی ساختمان شامل شیوه‌نامه‌هایی است که در آن‌ها وظایف تمامی سازمان‌ها، نهادها و مراجع عهده‌دار کنترل مقررات ملی ساختمان در کشور تعیین و ترتیبات اجرایی آن‌‌ها ذکر شده است و همچنین سایر شیوه‎‌نامه‌های آئین‌نامه اجرایی قانون در سال‌های گذشته، هماهنگ با هم در یک مجموعه واحد در هشت فصل ارائه شده است. کلیدواژه‌‌های مهم مبحث دوم عبارتند از: ناظر حقیقی و حقوقی، ناظر هماهنگ‌کننده، حدود صلاحیت مهندسان و دفاتر مهندسی، ظرفیت اشتغال، مجری حقیقی و حقوقی، مهندسان تأسیسات مکانیکی و برقی، مهندس طراحی، طراحان حقوقی، مسئول دفتر، کاردان‌ها و معماران تجربی، صاحب کار، شرایط احراز صلاحیت، انبوه سازان، شناسنامه فنی و ملکی ساختمان، قرارداد با مصالح و بدون مصالح، شرایط عمومی و خصوصی قرارداد، پیمان مدیریت، برچیدن کارگاه و …   در ادامه محتویات هر یک از فصل‌ها شرح داده می‌شود.

  •  فصل اول: ۳ ماده در این فصل بیان شده است، که به ذکر تعاریف، اهداف مجموعه شیوه‌نامه و انجام خدمات طراحی، اجرا و نظارت توسط اشخاص حقیقی و حقوقی می‌پردازد. تمامی ‌بندهای این فصل باید مطالعه شود، از این قسمت چند سوال در آزمون‌های دوره‌های مختلف مطرح شده است.
  • فصل دوم: طراحی ساختمان؛ این فصل شامل ماده ۴، ۵ و ۶ است که به طراحی ساختمان، دفاتر مهندسی طراحی ساختمان و طراحات حقوقی ساختمان می‌پردازد.

ماده ۴: طراحی ساختمان

ماده ۵: دفاتر مهندسی طراحی ساختمان (حدود صلاحیت دفاتر مهندسی طراحی، ظرفیت اشتغال دفتر مهندسی طراحی ساختمان، نحوه انتخاب مسئول دفتر طراحی ساختمان، شرح وظایف و حدود و اختیارات مسئول دفتر طراحی ساختمان، شرح وظایف عمومی دفاتر)

ماده ۶: طراحان حقوقی ساختمان (شرایط احراز صلاحیت، حدود صلاحیت طراحان حقوقی، ظرفیت اشتغال طراحان حقوقی، مقررات عمومی فعالیت طراحان حقوقی ساختمان)

بنابراین در این بخش، مطالب مرتبط با دفاتر طراحی ساختمان؛ حقیقی و حقوقی بیان شده است و سوالات متعددی در آزمون‌های دوره‌های گذشته از آن‌ها مطرح شده است.

  • فصل سوم: اجرای ساختمان؛ ماده ۷ تا ماده ۱۲ در این فصل قرار دارد. 

ماده ۷: وظایف و مسئولیت‌های مجریان ساختمان

ماده ۸: دفاتر مهندسی اجرای ساختمان (شرایط و حدود صلاحیت دفاتر مهندسی اجرا، ظرفیت اشتغال دفاتر، دفاتر مهندسی اجرای تأسیسات و حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال آن‌ها)

ماده ۹: مجریان حقوقی (شرایط احراز صلاحیت، حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال مجری حقوقی، مقررات حاکم بر فعالیت مجریان حقوقی)

ماده ۱۰: مجریان انبوه‌ساز مسکن (نحوه بررسی صلاحیت تعیین پایه مجریان انبوه‌ساز مسکن، گردش کار صدور گواهی بررسی صلاحیت مجریان انبوه ساز مسکن و…)

ماده ۱۱: حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال کاردان‌ها و دیپلمه‌های فنی و معماران تجربی

ماده ۱۲: طرح و ساخت ساختمان موضوع ماده ۲۰ آیین‌نامه ماده ۳۳

تمام صفحات با دقت مطالعه شود و مطالب مرتبط با هم را با نوشتن شماره صفحات با یکدیگر مرتبط کنید تا مطالعه آن‌ها راحت‌تر شود.

  • فصل چهارم: نظارت ساختمان؛ ماده ۱۳ تا ماده ۱۶ در این فصل قرار دارند که مرتبط با نظارت ساختمان و ناظران می‌باشد.

ماده ۱۳: گزارش‌های مربوط به گروه‌های الف، ب، ج و د (این گروه‌بندی در صفحه ۷۸ و ۷۹ مبحث دوم بیان شده است)

ماده ۱۴: ناظران حقیقی (حدود صلاحیت ناظران، ظرفیت اشتغال نظارت اشخاص حقیقی، مقررات عمومی مربوط به ناظران حقیقی)

ماده ۱۵: ناظران حقوقی (شرایط احراز صلاحیت، حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال ناظران حقوقی، وظایف عمومی ناظران حقوقی)

ماده ۱۶: نحوه ارجاع کار نظارت ساختمان به ناظران حقیقی و حقوقی (گردش کار معرفی ناظران به صاحب‌کاران و شهرداری، نحوه پرداخت حق‌الزحمه نظارت به ناظران، رفع اختلاف نظر بین ناظر و مجری)

  • فصل پنجم: فهرست‌های قیمت خدمات مهندسی ساختمان و نحوه عمل به ماده ۱۲ آئین‌نامه اجرایی

ماده ۱۷: نحوه محاسبه حق‌الزحمه خدمات مهندسی ساختمان

ماده ۱۸: نحوه عمل به ماده ۱۲ آئین‌نامه اجرایی و تبصره‌های آن (تقسیم‌بندی چهار گروه ساختمانی الف، ب، ج و د، حدود صلاحیت مهندسان شهرساز، نقشه‌بردار، ترافیک)

  • فصل ششم: شناسنامه فنی و ملکی ساختمان؛ ماده ۱۹ که توضیحات شناسنامه فنی و ملکی ساختمان را شرح می‌دهد در این فصل است و بعد از آن یک نمونه شناسنامه ملکی در مبحث دوم گنجانده شده است، تابحال از متن این شناسنامه در آزمون‌های دوره‌های گذشته سوالی مطرح نشده است اما دانستن اینکه این شناسنامه در کدام فصل قرار دارد خالی از لطف نیست، یک مرور روی آن داشته باشید که چه عناوینی در این شناسنامه وجود دارد.
  • فصل هفتم: شیوه‌نامه تعیین حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال اشخاص حقوقی موضوع تبصره ۴ ماده ۱۱

ماده ۲۰: در این بخش می‌باشد که شامل بخش الف، ب، ج و د می‌باشد.

بخش الف: تعاریف کلیات (ماده ۱ و ۲)

بخش ب: حدود صلاحیت اشخاص حقوقی (ماده ۳ و ۴)

بخش ج: ظرفیت اشتغال (ماده ۵ الی ۷)

بخش د: مواد عمومی (ماده ۸ الی ۲۰)

این فصل نیز با دقت مطالعه شود.

  • فصل هشتم: پیوست مربوط به شیوه‌نامه مجریان ساختمان شامل: شرایط عمومی قرارداد، شرایط خصوصی قرارداد و قراردادهای همسان مربوط به مجریان ساختمان

فصل اول: تعاریف و مفاهیم (ماده ۱ الی ۱۲)

فصل دوم: تعهدات و اختیارات صاحب کار (ماده ۱۳ و ۱۴)

فصل سوم: تعهدات و اختیارات مجری (ماده ۱۵ و ۱۶)

فصل چهارم: تضمین انجام تعهدات قرارداد، تهیه صورت هزینه‌ها، نحوه‌ پرداخت‌ها و تعلیق کار (ماده ۱۷ الی ۲۰)

فصل پنجم: تحویل کار، برچیدن کارگاه، تسویه و پایان کار (ماده ۲۱ الی ۲۳)

فصل ششم: موارد فسخ، اقدامات پس از فسخ، خسارات عدم انجام تعهدات، محل اختلاف (ماده ۲۴ الی ۲۷)

فصل هفتم: حوادث قهری،  تسریع کار، اقامتگاه و ابلاغ‌ها، اعتبار شرایط عمومی قرارداد (ماده ۲۸ الی ۳۰)

شرایط خصوصی قرارداد شامل ۲۲ ماده

قرارداد اجرای ساختمان با مصالح

قرارداد اجرای ساختمان بدون مصالح یا دستمزدی

قرارداد اجرای ساختمان پیمان مدیریت

در آزمون‌های دوره‌های اخیر از این فصل نیز سوالات متعددی عنوان شده است لذا همه موارد ذکر شده مطالعه شود. در کل پراکندگی سوالات مبحث دوم در آزمون‌های نظارت و اجرا معماری یکنواخت بوده و می‌توان گفت تقریبا همه بخش‌های کتاب در یک درجه اهمیت می‌باشند. در چند آزمون اخیر (نظارت و اجرا) از مبحث دوم سوالی مطرح نشده است، اما  طبق آنچه پیش‌تر گفته شد نمی‌توان با قطعیت درجه اهمیت این مبحث را برای آزمون‌های آتی کم در نظر گرفت.

  • منبع: گنجینه تست‌های آزمون نظام مهندسی، جلد اول

دیدگاهی در مورد “توضیحات و روش مطالعه مبحث دوم مقررات ملی ساختمان؛ نظامات اداری

  1. ali گفت:

    با سلام و خداقوت بسیار سایت قوی و عالی دارید تشکر میکنم.اولین بار میخوام ازمون نظارت معماری شرکت کنم ممنون میشم راهنمایی کنید.سپاسگذارم

  2. من یکی از کاربران دائمی سایت شما هستم

    سوله سبک خرپایی

    1. از لطف شماست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *