روش مطالعه منابع آزمون, معماری, نظارت و اجرا, نظام مهندسی

توضیح و روش مطالعه مبحث بیستم؛ علائم و تابلوها


هدف کلی از تدوین این مقررات نصب و استفاده از تابلوها و علائم به منظور تأمین سلامت و بهداشت، ایمنی، آسایش و صرفه­جویی در منابع است. بدین منظور در ساخت و نصب و بکارگیری تابلوها و علائم و در ارائه اطلاعات و هشدارهای ایمنی، باید صحیح عمل نموده تا از نظر ساخت و نصب بی خطر و ایمن باشد. این مقررات برای تهیه تابلوها و علائم مختلف تدوین شده که از جمله اهداف آن: ارائه ویژگی­های کلی علائم و تابلوها برای بکارگیری بهتر آن‌ها توسط کاربران، تدوین مقررات تابلوها و علائم هشداردهنده در ساختمان‌ها و کارگاه­ها، تدوین مقررات کلی تابلوها و علائم برای نصب در محوطه مجتمع­های ساختمانی به منظور تأمین ایمنی مردم در فضاهای عمومی و مشاع.

آخرین ویرایش این مبحث مربوط به سال ۱۳۹۶ می‌باشد که از آزمون اردیبهشت ۹۷ به بعد معرفی شده است، بنابراین تمامی تست‌های مبحث بیستم که در آزمون‌های ماقبل اردیبهشت ۱۳۹۷ مطرح شده‌اند باید با ویرایش جدید تطبیق داده شوند. در نظر داشته باشید مبحث بیستم از منابع آزمون طراحی نیز می­باشد. کلیدواژه­های مهم مبحث بیستم عبارتـند از: علائم، تابلوها، علائم صوتی، علائم تصویری، علائم ایمنی، علائم نورانی، علائم خروج اضطراری، نگهداری و تعمیر تابلوها، محدوده نصب تابلوها و… . مبحث بیستم شامل ۷ فصل می­باشد که در ادامه به شرح تک تک فصول می­پردازیم.

  • فصل اول: کلیات؛ در این فصل اهداف و دامنه­ی شمول مبحث بیان شده است.
  • فصل دوم: تعاریف و نحوه­ی کاربرد؛ تعاریف پایه در این فصل مطرح شده و سوالات متعددی از این بخش طرح شده است، جدول صفحه­ی ۳ مهم است.
  • فصل سوم: ضوابط کلی؛ مقررات کلی تابلوها، از جمله ایستائی و سازه تابلوها، الزامات ساخت و نصب تابلوها، الزامات الکتریکی تابلوها، استفاده از علائم ایمنی در برابر حریق، استفاده از علائم نوری و … در این فصل بیان شده است. این فصل به طور کامل مطالعه گردد.
  • فصل چهارم: ضوابط علائم تصویری و نوری راه خروج؛ ضوابط علائم تصویری و نوری راه خروج در این فصل ذکر شده است. این فصل را به طور کامل مطالعه نمایید.
  • فصل پنجم: تابلوی راهنمای واکنش اضطراری و نقشه­های راهنمای تخلیه خروج؛ این فصل مربوط به تابلوهای راهنمای واکنش اضطراری می­باشد. از فصل ۵ و ۶ تا به حال سوالی در آزمون ورود به حرفه طرح نشده است، ولی با توجه به تغییرات این دو فصل نسبت به ویرایش گذشته، احتمال طراحی سوال از این دو فصل وجود دارد، بنابراین مطالعه­ی آن به داوطلبین پیشنهاد می­شود.
  • فصل ششم: تابلوها و علائم ایمنی الزامی در کارگاه­ها؛ این فصل در مبحث ویرایش جدید تغییرات زیادی کرده و بخش­هایی به آن اضافه شده است. از این رو مطالعه­ی آن به داوطلبین توصیه می­شود، در آزمون مهر ۹۸ از جدول ص ۵۷ نیز سوالی طرح شده بود.
  • فصل هفتم: تابلوها و علائم در معابر و محوطه­های بیرون مجتمع­های مسکونی؛ این ضوابط مربوط به تابلوهایی است که در محوطه مجتمع­های ساختمانی قرار می­گیرند و پیام آن‌ها ضرورتا ایمنی نیست، بلکه نحوه­ی طراحی، ساخت و نصب آن‌ها باید شرایط ایمن را در محوطه مجتمع­های ساختمانی تأمین کند. بنابراین رعایت این مقررات برای اینگونه تابلوها الزامی است. از این فصل در سال­های مختلف سوالات متعددی طرح شده است و همچنین جدول صفحه­ی ۶۸ و صفحه­ی  71  از صفحات مهم این مبحث می­باشد.

مبحث بیستم از مباحث ساده و روان مقررات ملی ساختمان می­باشد، به طوری که بعضا حتی با یک بار مرور، می­توان به سوالات طرح شده از آن به راحتی پاسخ داد.

منبع: گنجینه تست‌های آزمون نظام مهندسی، جلددوم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *